Bieżący rok jest wyjątkowy, gdyż w wielkim stylu i z rozmachem wróciliśmy do miejsca, gdzie sztandarowa impreza naszego miasta miała swój początek, czyli na malowniczy Bulwar nad Kwisą. Tegoroczne wydarzenie miało wielowymiarowy, artystyczny charakter, a odbyło się pod hasłem „Euroregionalny ART Festival bez granic”.
Jedną z największych atrakcji tegorocznych Kwisonaliów było gotowanie „Największego kotła zupy rybnej w Polsce”. Zupę gotował w ogromnym kotle Gabriel Szafranek – szef kuchni Interferie Sport Hotel Świeradów Zdrój pod okiem znanego kucharza gawędziarza, znawcy kuchni myśliwskiej Grzegorza Russaka. Głównym jej składnikiem były naturalnie ryby: pstrągi i dorsze. Każdy miał możliwość skosztowania potrawy, gdyż efektem końcowym było niemal 1000 litrów zupy!
Mogliśmy uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach, t.j. konferencji naukowej „Dziedzictwo kulturowe gminy Gryfów Śląski zapisane w dokumentach archiwalnych”, wielkim, kolorowym Korowodzie Kwisonaliowym, konkursie kulinarnym „Smaki Kwisy”, spływie rzeką Kwisą „na czym kto może”, turniejach piłki plażowej, zawodach wędkarskich, turnieju „Rada Miejska-Sołectwa-Urząd Gminy i Miasta”.
Na kwisonaliowej ART SCENIE wystąpili m.in. zespół MANCHESTER, KOBRANOCKA, Kabaret MARCINA DAŃCA, MONIKA URLIK, DUBSKA, BALKAN SEVDAH, WHY. Ponadto wiele grup tworzących różnorodne gatunki muzyczne, jak reggae, pop, rock, folklor ludowy, pokazy DJ-skie, itp. Efekty treningów pokazały również sekcje taneczna oraz wokalna z M-GOK.
Przy tegorocznych Kwisonaliach ściśle współpracowaliśmy z miastem partnerskim Bischofswerda. Efektem było m.in. otwarcie wystawy artysty malarza Falka Nützsche, spotkanie miast partnerskim, występy zespołów z Niemiec oraz DJ-a „noir.mana”, udział miast partnerskich w korowodzie.
Jako główny organizator Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury dziękuje za bezinteresowną pomoc i zaangażowanie w szczególności:
– uczestnikom korowodu za udział w tym przedsięwzięciu,
– Krystynie Samborskiej, Magdalenie Nowak, Paulinie Graczyk za sprawną organizację gotowania zupy rybnej oraz zorganizowanie konkursu kulinarnego ”Smaki Kwisy”,
– pracownikom Urzędu Gminy i Miasta na czele z Sekretarzem Gminy i Miasta Jerzym Andrzejczakiem,
– Zakładowi Karnemu Zaręba za zorganizowanie grupy penitencjariuszy do niezbędnych prac fizycznych,
– Leszkowi Augustynowi oraz jego pomocnikom za zorganizowanie „Spływu Rzeką Kwisa na czym kto może”,
– Panu Jerzemu Guzy za pomoc techniczną w zorganizowaniu „Smaków Kwisy”,
– Służbom zabezpieczającym: licznej ekipie Straży Pożarnej na czele z Jackiem Mazurem, gryfowskiej Policji, służbom medycznym, ochronie, Straży Miejskiej,
– ekipie z Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej na czele z Martą Wilas za przygotowanie Turnieju UGiM-Sołectwa-Rada Miejska,
– Gryfowskiej Kapeli Podwórkowej za oprawę muzyczną korowodu oraz turnieju,
– Mariuszowi Kozakowi za zorganizowanie Turnieju Piłki Plażowej,
– Panu Krzysztofowi Guzy oraz wędkarzom z Koła PZW w Gryfowie Śląskim za organizację zawodów wędkarskich,
– Pawłowi Rubajowi za współpracę przy tworzeniu projektów graficznych oraz za dokumentację zdjęciową,
– dziękujemy wszystkim występującym na ART Scenie, począwszy od koncertu inauguracyjnego w wykonaniu przedszkolaków oraz zespołu „Wesołe Nutki”, na gwiazdach wieczoru kończąc.
Najserdeczniej dziękujemy naszym licznym sponsorom i partnerom, również partnerom honorowym i medialnym, firmie cateringowej „Al-Józ”, właścicielom wesołego miasteczka. Gorąco dziękujemy za wsparcie Euroregionu Nysa. To dzięki nim tegoroczne Kwisonalia udało się zorganizować tylko z pozyskanych przez Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury środków zewnętrznych.
Dziękujemy za wspólną zabawę i już teraz zapraszamy na Kwisonalia 2015 na Bulwarze nad Kwisą!
Organizator Anna Domino