Już od rana w sobotę w ogromnym kotle na bulwarze nad Kwisą szef kuchni Interferie Sport Hotel Świeradów Zdrój Pan Gabriel Szafranek, przy pomocy uczniów ze Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. M. Konopnickiej w Biedrzychowicach pod okiem znanego kucharza gawędziarza Grzegorza Russaka, gotowali naszą kwisonaliową zupę rybną. Zupa była bardzo smaczna o czym świadczyła długość kolejki ustawiającej się w celu jej skosztowania i niech żałują ci którzy jej nie spróbowali.
Gratulujemy kucharzom, którzy sprostali tak wielkiemu wyzwaniu, jakim było ugotowanie tak dużej ilości zupy.
W tym samym dniu, odbył się cykliczny już konkurs gastronomiczny „Smaki Kwisy”.
W konkursie tym wzięli udział kucharze amatorzy. Zgłosiło się siedem drużyn i dwie osoby indywidualne. W sumie dziewięć ekip startujących. Przed przystąpieniem do konkursu uczestnicy dokonali zgłoszenia ekipy startującej oraz nazwy potrawy która, zostanie wykonana i zaprezentowana. Do wykonania była jedna potrawa rybna ( na zimno). Recepturę i sposób przygotowania należało przekazać w trakcie trwania konkursu organizatorom.
W skład oceny wchodziły następujące kryteria: smak potrawy, estetyka potrawy, estetyka stołu, oryginalna nazwa potrawy oraz nawiązanie do tradycji.
Oceny potraw dokonało JURY w składzie:
1.Pan Grzegorz Russak – Kucharz gawędziarz znawca kuchni myśliwskiej
2.Pan Gabriel Szafranek – Szef kuchni Interferie Sport w Świerdowie Zdroju
3.Pani Anna Streit – Dyrektor Biura Związku Gmin „KWISA”
4.Pan Robert Skrzypek – Przewodniczący Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski
5.Pan Jerzy Andrzejczak – Sekretarz Gminy i Miasta Gryfów Śląski
Rozstrzygnięcie konkursu:
I miejsce :
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M.Konopnickiej w Biedrzychowicach ( Kamil Jagiełło, Dorota Majgier, Aleksandra Krause).
Przygotowana potrawa : „ niewinna przyjemność pstrąga w towarzystwie zielonej salsy przykryta aksamitną pierzynką”. Otrzymując w nagrodę puchar oraz piekarnik elektryczny.
II miejsce :
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Jana Pawła II w Gryfowie Śląskim ( Angelika Król, Paulina Kobusiak, Aneta Okulowska).
Przygotowana potrawa: „ rybie co nieco”. Otrzymując w nagrodę robot kuchenny.
III miejsce :
Koło Gospodyń z Młyńska – przygotowana potrawa to: „ kwisorybka w gryfiososie”.
Otrzymując w nagrodę czajnik elektryczny .
Nagrody na podium ufundowali Państwo Grażyna i Roman Stana prowadzący Centrum Handlowe „GRADIX” w Gryfowie Śląskim ponadto każda z ekip startujących otrzymała torbą z przyprawami ufundowaną przez Zakład Jutrzenka Colian z Wykrot.
W ocenie Jury, a w szczególności Pana Grzegorza Russaka, wszystkie z wykonanych potraw były przygotowane i podane na wysokim poziomie, z zastosowaniem różnorodnych produktów takich jak: przyprawy korzenne, ziołowe i inne dodatki. Dlatego też Jury miało „ twardy orzech do zgryzienia” dokonując wyboru tej najlepszej.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu zdolności kulinarnych, serdecznie dziękujemy za udział oraz zapraszamy za rok.
oprac.Krystyna Samborska